Do słoika i butelki : pyszne nalewki i przetwory z owoców i warzyw : szkoła gotowania : krok po kroku "Pyszne nalewki i przetwory z owoców i warzyw : szkoła gotowania : krok po kroku " Tytuł oryginału: "Sottovetro : ingredienti e ricette illustrate con oltre 500 step by step,".
Jest żółta jak słońce. Od kliku tysięcy lat karmi ludzi na różnych kontynentach. Pomaga w oczyszczeniu organizmu z toksyn, obniża poziom złego cholesterolu, podnosi naturalną odporność, neutralizuje kwasy, czyści jelita, wzmacnia serce. Jest lekkostrawna i bezglutenowa. A poza tym jest po prostu pyszna!
UWAGI:
Oznaczenia odpowiedzialności: Beata Pawlikowska.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mikołajek i słodkie przekąski : przepisy dla małych i dużych łasuchów przygotowane przez Jeana-Marie Hiblota Tytuł oryginału: "Le Petit Nicolas el Alain Ducasse font des gâteaux".
Kanapka Alcesta, zapach bułeczki z czekoladą po wyjściu ze szkoły, jabłecznik upieczony przez mamę. Jednym słowem smak dzieciństwa. Mikołajek i jego kumple stali się źródłem inspiracji dla najsłynniejszego francuskiego szefa kuchni, Alaina Ducasse’a, który stworzył trzydzieści wyjątkowych, łatwych do przygotowania przepisów. Okrasił je praktycznymi poradami, dodał odrobinę pasji i szczyptę nostalgii. Smacznego!
UWAGI:
Na okładce podtytuł: łatwe przepisy do gotowania z dzieckiem. Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Alain Ducasse ; przełożyły Barbara Grzegorzewska, [>>] Magdalena Talar ; [fotografie Rina Nurra].
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Mąka, jajko, olej, sól, woda - najprostsze składniki, z których Solejukowa lepi kulinarne arcydzieła. Ciasto to połowa sukcesu sławnych pierogów; druga kryje się w nadzieniu. Każdy znajdzie tu pierogi dla siebie: tradycjonaliści, szukający bardziej oryginalnych smaków, wegetarianie i lubiący mięso. Są tu pierogi klasyczne, smażone, zapiekane, sezonowe, całoroczne. Wszystkie przepyszne i wypróbowane.
UWAGI:
U dołu okł.: Przepisy na najlepsze pierogi!.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Sernik właśnie opadł, ryba jest jeszcze surowa, a goście już pukają do drzwi? Nie panikuj! Przygotuj dania, które zawsze się udają.
Spraw, aby każda chwila była wyjątkowa: niespodziewanych gości poczęstuj cynamonową bułeczką, romantycznemu spotkaniu we dwoje dodaj pikanterii, atmosferę świąt przywołaj zapachem drożdżowego ciasta.
Ania Starmach zdradza proste przepisy na dania, które zachwycają. Pokazuje też, jak krok po kroku przygotować pozornie skomplikowane potrawy - od dziś tort czy kaczka nie będą wyzwaniem, a staną się twoim daniem popisowym.
A ponadto rady: jak zorganizować pracę w kuchni, czy warto zainwestować w dobry nóż, jak długo przechowywać produkty w zamrażarce i co zawsze warto mieć w lodówce?
UWAGI:
Indeks. Oznaczenia odpowiedzialności: Anna Starmach.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni
Jak przygotować bezjajeczne bezy i roślinny biszkopt? Czym różni się mleko kokosowe od śmietany kokosowej? Z czego zrobić polewę czekoladową dla alergika? Jak przyrządzić wegańskie naleśniki? Czego potrzeba do zrobienia roślinnego jogurtu? To wszystko znajdziesz we wprowadzeniu do książki. W dalszej części odkryjesz fantazyjne, wyszukane sposoby łączenia składników, przepisy na babeczki, kruche ciastka z owocami, kolorowe smoothie, lody, owocowo-warzywne koktajle, bułeczki drożdżowe i mazurki, sorbety i jagodzianki, pierogi i musy, gofry, konfitury, lemoniady, torty i szarlotki... Słowem, wszystko dla prawdziwego łasucha. W dodatku zdrowe, słodkie, choć bez cukru, i dające pole do popisu domowym eksperymentatorom kulinarnym. Smacznego!+
UWAGI:
Na okł. i s. tyt. : przepisy na słodkości bez glutenu.
DOSTĘPNOŚĆ:
Dostępny jest 1 egzemplarz. Pozycję można wypożyczyć na 30 dni